RSS

2012. augusztus 14., kedd

Hogyan nyerjünk el egy külföldi ösztöndíjat?

Ebben a cikkben sorra veszem azt, hogyan is miként pályáztam meg az ösztöndíjamat Dániába. Akár következő fél évben ti is elnyerhettek egy ilyet!

Elhatározás, Motiváció
A legfontosabb, hogy megszülessen maga meg a döntés, hogy igen külföldre szeretnél menni, de ne csak egy halvány döntés legyen ez, hanem olyan ami megdöntetetlen. Ez azért nagyon fontos, mert ha megnyered, akkor ne legyél bizonytalan abban, hogy tényleg kiakarsz e költözni, mert ezzel mástól vetted el a lehetőséget. Talán egy olyantól aki ezerszer jobban szerette volna megnyerni. Itt lép képbe a motiváció. Ki kell tűznöd, hogy miért is akarsz kimenni? Diploma?Buli?Tapasztalat?Szerelem? Mindegy melyiket választod a lényeg, hogy ebbe fogsz tudni majd kapaszkodni, amikor majd a kevés kis ösztöndíjból kell kijönnöd, vagy amikor arra kerül a sor, hogy itt hagyd a családod. 



Képességeink felmérése
Akármennyire is mondják, hogy kint tanulni haverok, buli Fanta, azért ez nem teljesen igaz.Végig kell gondolnod, hogy vagy e elég kitartó, ahhoz, hogy a nehéz időszakokat átvészeld. Tudsz e annyira angolul, hogy ne okozzon gondot, a kinti tárgyak hallgatása, majd abból vizsgázni. Ehhez minimum egy középfokú tudás kell, mert te se akarsz minden vizsgán megbukni, csak mert nem érted mi a kérdés,vagy nem tudod magad kifejezni.Képes leszel e arra, majd haza érkezve, az itthoni tanulmányaidat is folytatni bepótolni. Rendelkezel e minimum 4,0-s átlaggal? Ezek mind nagyon fontos kérdések, és ha biztos igent tudsz rájuk mondani, akkor nem lesz gond.
Anyagi háttér
Ösztöndíj ide vagy oda, a kinti élet nem olcsó mulatság, számításba kell venni, hogy egy kevés alaptőkével azért rendelkezned kell, bármilyen eshetőségre. Arról nem is beszélve, hogy az utazás előtt is rengeteg dolgot fogsz venni, továbbá a szállítási költségek amik nem két fillér! Dániába ráadásul egy erasmusos diáknak, a kollégiumban, se ágy, se bútorok, se semmi nincs! Ezeknek a beszerzési árát is figyelembe kell venni!

Pályázat keresés
Ha valakinek elmesélem, hogy Dániában fogok tanulni, akkor egyből rávágja hogy biztos Eramussal. Pedig ilyenkor mindenki nagyot téved mert nem! Hála isten van élet az Erasmuson túl is, sőt egy sokkal jobb élet, jobb lehetőségekkel. Iskolától függ, milyen pályázati lehetőségeket kínál, de én azt ajánlom, hogy az Erasmus legyen az utolsó, amit megpályáznátok.Nézzetek körbe, járjatok utána, minden iskolában van egy olyan ember aki ezekkel foglalkozik. Sajnos az erasmus nem olyan mint régen , jó tudom örülni kell az ösztöndíjnak, de ha egy másikkal kétszer annyit tudsz elnyerni akkor miért ne azt választanád? Csak akkor döbbentem rá milyen jól jártam, amikor beszéltem egy erasmus ösztöndíjat nyert magyarral. Maradjunk annyiba, hogy annyi pénzt se adnak neki, hogy abból éhen halljon...Dánia drága ország, nem a kelet-európai pénztárcához/ösztöndíjhoz van mérve..de ők ezt valahogy elfelejtették..Akit érdekel én a Velux ösztöndíjjal készülök kiköltözni.

Pályázati anyag összerakása
Ez a legszárazabb része a dolognak, de ez kell ahhoz, hogy az egész beinduljon. Nálam először is kikellet tölteni, egy általános kérdőívet, amit az iskola állított össze, semmi extra, alap adatok rólad. Ezután be kellet kérni, néhány ajánló levelet. Kérjetek a jó fej tanároktól, ők biztosan segíteni fognak, vagy azt mondják írd meg helyettük ők majd aláírják. Itt ajánlom az angol nyelvet. Csatolnom kellett továbbá egy jövedelem igazolást a szüleim részéről és a ha lett volna munkám a magam részéről is. Ez azért volt fontos, mert szociális alapon is volt a döntés. Kértek még egy sima önéletrajzot és egy motivációs levelet angol nyelven. Ebbe bele írhattok mindent, hogy miért fontos neked az ösztöndíj elnyerése, ki lehet térni a szocális/anyagi hátteredre, és arra mit nyernél te/az iskolád/az ország ezzel. Próbáljatok arra fókuszálni, hogy csak kint akartok tanulni, véletlenül sem letelepedni, mert azt semelyik ország nem értékeli. Végül pedig vagy az iskola küldi, vagy neked kell csatolni egy angol tanulmányi átiratot.

Minden vizsga sikeres lerakása
Akinek nincs meg az összes tárgya az azt megelőző félévben, nem mehet ilyen ösztöndíjra. Sajnos vagy sem, de minden tárgyadnak meg kell lennie, de a folyó félévben lévő tárgyaidat is mindenképpen teljesítsd mert, annak semmi értelme, hogy itthon is csak görgetsz magad előtt egy vizsgát. Tiszta lappal és nyugodt szívvel érdemes csak belevágni.

A személyes interjú
 Írhatsz vagy irattathatsz mással egy világ bajnok motivációs levelet, ha az interjún nem teljesítesz jól. Fontos a papír munka is, de a megnyerő személyiség rengeteget nyom a latba. Fontos, hogy viselkedj határozottan, de ne tolakodóan, legyen mindenre értelmes kerek válaszod. Kérdéseidet bátran tedd fel, légy aktív résztvevője a beszélgetésnek. Öltözz fel csinosan, de ne hivalkodóan, a legjobb minidet ne mosd vesd be :). Nem feltétlen kell fekete-fehérbe öltözni, de megjelenésed legyen hivatalosabb. Itt is fontos kihangsúlyozni, hogy bármi terved van még azzal az országgal, akkor azt tartsd magadba. Ők csak azt akarják, hogy a meghatározott ideig legyen neked jó kint, azután gyere haza...

Döntéshozatal
Körülbelül egy szűk hónap mire döntésre jutnak az illetékesek. Ez nagyon hosszú időnek tűnik, főleg ha még várakozunk is.  Ha elnyerted, akkor örülj neki nagyon és kezd el a készülődést (írtam róla egy cikket). Ha pedig nem sikerült, akkor ne csüggedj, következő fél évben is biztos lesz még lehetőséget újra pályázni!

Gondolkoztok/pályáztok meg külföldi ösztöndíjat?


2012. augusztus 10., péntek

Hazaszeretet

Haza felé tartva a munkából, mindig megszoktam állni a Flórián téren egy lángosos előtt. Pár másodpercig csak bámulom és próbálom magamat meggyőzni, hogy nem is vagyok annyira éhes, meg amúgy is lángos...én meg diétán vagyok. De tegnap valahogy nem ment, mert szöget ütött a fejembe, hogy két hét múlva elmegyek innen és egy jó ideig nem fogok tudni ilyet enni. (Zárójelbe jegyzem meg, hogy Mo. legjobb lángosozója, isteni finom a néni meg iszonyat cuki). Mikor már félig befaltam a kedvenc tzazikis változatomat, elkezdtem gondolkodni arról, mennyire is szeretem a hazámat. Nem vagyok az a hungarista fajta, aki árpád sávos lobogóval egy téren hirdeti a magyarságát,  hanem inkább csendes lokál-patriotának vallom magam.


Sokszor panaszkodunk mennyire szörnyű, szemét országban élünk, de bezzeg nyugaton, na ott kolbászból van a kerítés. Az utóbbi talán igaz, talán nem, az is tény, hogy a gazdaságunk olyan helyzetben van amilyenben, a politika meg még inkább, de ennek ellenére büszke vagyok arra, hogy magyar vagyok. Minden reggel a buszról nézve gyönyörködöm Budapest látképében, ugyan már 100-djára láttam a parlamentet, a hidakat, de még mindig beléjük tudok szeretni. Akárhányszor itt volt Ő, újra és újra feltudtam fedezni valami ujjat, valami csodásat Budapestben. Megannyi hangulatos kávézó, sütiző, étterem, cukrászda (ez külön megérne egy posztot) található itt, ami mind-mind meghódításra vár. Budapest lüktet, mert lelke van a város együtt a benne élő lakóival. Élvezem a szombati piacolásokat, amikor hajnalban kimegyünk anyuval és az édes nénikéktől megvesszük a friss zöldséget-gyümölcsöt. Szeretem a túrórúdit, a lecsót és palacsintát és a maci fröccsöt :). Büszke vagyok a sportolóinkra, hogy ilyen színvonalas teljesítményekre képesek, olyanok ellen, akiknek fut flancos sportpályára, uszodára, szponzorokra. Szeretem, hogy ennyire gazdag és gyönyörű nyelvet beszélhetek és ha akarok eltudok szabadulni a város zajától otthon, vidéken. Mert Magyarország én így szeretlek, soproni reklám ide vagy oda.

Szeretek magyarnak lenni és ez Dániában sem fog változni, csak még jobban felerősödni. Hiányozni fog az ország és minden ami vele jár. Lehet hogy ott minden sokkal könnyebb, az emberek kiegyensúlyozottak, de a hagymának nincs olyan ereje mint az igazi makóinak, se lángos se kürtős kalács :( Így hát búcsúzom tőled szeretet hazám, remélem még vissza vársz :)

Meséljétek el Ti mit szeretettek Magyarországban/Budapestben? :)

2012. augusztus 2., csütörtök

Utazás előtti teendők - Készülődés Dániára

22 két nap van még hátra, de úgy érzem sehol sem vagyok ezzel a pakolás dologgal... Soknak hangzik, óó hát még 22 nap, sok azaz idő még aranyoskám! Sajnos be kell látnom, hogy nem.. Mindennap dolgozom reggel 7:30-tól 15:30-ig, 1 óra mire haza utazom a hőn szeretett BKV-nkal és igazából az a pár óra marad arra, hogy készülődjek, ügyeket intézzek, sportoljak, beszéljek a barátommal jah és persze pihenjek. Csak zárójelbe jegyzem meg, hogy vicces dolog ez a bürokrácia, mert ahhoz hogy bármit is eltudj intézni, lehetetlen időpontokba kell ellátogatni az irodákba.... Kérdezem én, hogy a bankok miért csak 4-5 vannak nyitva? Minden normális ember 16:30-ig dolgozik minimum és akkor még nem számoltam a túlórákat.

Koppenhága - Kis hableány

A hivatalos procedúrán úgy néz ki átverekedtem magam, nem volt egyszerű... Először a repülőjegyem...kezdetben interneten akartam rendelni a Ryanairtől, de ott ugye csak bankkártyás fizetés van más opció nincs, akkor nekem még nem volt visa/dombornyomott kicsikém, így hát megkértem Aput, hogy legyen már olyan jó és fizesse ki helyette. Nem kellett volna...legyen annyi elég, hogy sosem fizetett még bankkártyával, de már a szemei előtt lebegett a pillanat amikor lelopják a teljes családi büdzsét... Következő körben kiválasztottunk egy szimpatikus Ibusz irodát mert ők árusítanak low-budget jegyeket is, anyuval kocsiba pattantunk, hogy pont elérjük még zárás előtt. Beértünk 17:30-ra (6-kor zárnak), 10 perc várakozás után, közli velem a férfi, hogy jaaa hogy repjegyet szeretne? Na olyan itt most nincs kérem szépen... a hölgy aki ezzel foglalkozik 5kor elment mert le járt a munkaideje...WTF?! (jelzem még mindig, hogy 6kor zár az üzlet...) Pokolra kívántam(nom) az IBUSZ-t ezért....legalább a honlapjukra kiírhatták volna, hogy te hülye ha jegyet akarsz venni 5ig gyere... de neeem, vásárló elégedettség csillagos 5 :). Ott is hagytam őket a francba, jó dühösen, aztán haza érve az atyai szív megenyhült, hívta is a bankot, hogy akkor indulhat a buli. Így lett nekem jegyem Augusztus 24-re a Ryairtől Budapest-Billund járatra :)

Hála isten az EU tajkártya pikk-pakk meg volt, meg is lepődtem rajta, hogy itt Magyarisztánban csak így lett nekem egy kártyám :) Továbbá nyitottam a K&H bankban egy dán korona alapú deviza számlát, ami azért fontos, mert az ösztöndíjam koronában érkezik, az átváltáson pedig rengeteget bukhatunk. Kint pedig majd csak 1 hónap múlva lesz nekem CPR számom (dán személyi), amivel tudok bankszámlát nyitni. Megérkezett a kollégiumom pontos címe is: Kolding, Teglgårdsvej 17A ( aki megakarja nézni  google térkép és ott van 3D-s kamera is :) Azért az egy mókás helyzet lesz, ha esetleg eltévednénk és kiakarjuk mondani, hogy tessék mondani hol van ez a teglösvörscvejblabla utca? :D Voltam fogorvosnál is, hogy megnézessem őket, de főleg a bölcsesség fogam miatt (nő a picike), mert Dániában sajnos csak fizetős fogorvos van, tömés 100 euro darabonként... De hála isten minden rendben 4ből csak 2 bölcsesség fogam lesz összesem :) Ezenkívül nőgyógyászati szűrésre sem árt ellátogatni, hogy meggyőződjünk egészségesek vagyunk e. Nemzetközi diákigazolványt nem csináltattam, mert kint sajnos nem igazán vannak kedvezmények ezzel, hanem úgy nevezett White Card-ot kell megvenni és az biztosít olcsóbb vonat/busz jegyet. Kötöttem utas és betegbiztosítás a bankkártyámhoz, mert azt csak kevesen tudják, hogy az EU taj csak életmentő műtétekre érvényes...Aztán barátomtól fogok kapni egy helyi/kártyafüggetlen régi mobilt, így sokkal olcsóbban fogunk tudni kint kommunikálni. Dániába vízum szükséges hosszabb kint tartózkodás esetén, amihez szükséges az EU taj és személyi/útlevél. Fontos még, hogy ellenőrizétek a csizmáitok/cipőitek/ruháitok állapotát, mert lehet hogy el kell őket vinni cipészhez/varróhőz

Mikor meg feladni készültem az egyre csak növő check-list-em készítését, valaki onnan fentről meghallgatott és rátaláltam erre az oldalra, ahol egy teljes ilyen listát, regisztrációt követően le lehet tölteni. Hát nem fantasztikus? Tényleg minden benne van, nekem meg csak pipálni kell :) A legjobb, hogy tevékenységre, országra lebontva különböző kis listákat kaphatunk. Ide kattintva elérhetitek.. Magammal csak maximum 20 kg-t vihetek a maradékot pedig, futárszolgálattal magam után küldetem :)

Beszereztem továbbá egy új laptopot, mert az előző hatalmas nagy, ahhoz, hogy én azt mindennap cipeljem. 15,6-s mindennel együtt jó néhány kilót nyom, és még a táskámba se fér bele. Így egy Acer Aspire one 11,6-s méretben érkezett hozzám, nem egy túl erős gép, de az én igényeimet tökéletesen kifogja elégíteni. Sajnos nem jó dolgomba vettem meg, hanem ott fent északon, nem ismerik a tollat és a papírt... Laptopot használnak mindenhez (szinte kötelező), a vizsgákat pedig kötelezően számítógépen kell megírnod majd kinyomtatnod...csak zárójelesen jegyzem meg, ezért lehet olyan iszonyat csúnya a barátom kézírása....

Remélhetőleg ő lesz a tokja :)

Ennyi lett volna a teendő lista, még kiutazás előtt amiket nem árt elintézni. Ha van még ötletetek ezzel kapcsolatban szívesen várom! :) Ti miket szoktatok elintézni egy hosszabb út után?

Ölel,

Bunny