RSS

2012. augusztus 14., kedd

Hogyan nyerjünk el egy külföldi ösztöndíjat?

Ebben a cikkben sorra veszem azt, hogyan is miként pályáztam meg az ösztöndíjamat Dániába. Akár következő fél évben ti is elnyerhettek egy ilyet!

Elhatározás, Motiváció
A legfontosabb, hogy megszülessen maga meg a döntés, hogy igen külföldre szeretnél menni, de ne csak egy halvány döntés legyen ez, hanem olyan ami megdöntetetlen. Ez azért nagyon fontos, mert ha megnyered, akkor ne legyél bizonytalan abban, hogy tényleg kiakarsz e költözni, mert ezzel mástól vetted el a lehetőséget. Talán egy olyantól aki ezerszer jobban szerette volna megnyerni. Itt lép képbe a motiváció. Ki kell tűznöd, hogy miért is akarsz kimenni? Diploma?Buli?Tapasztalat?Szerelem? Mindegy melyiket választod a lényeg, hogy ebbe fogsz tudni majd kapaszkodni, amikor majd a kevés kis ösztöndíjból kell kijönnöd, vagy amikor arra kerül a sor, hogy itt hagyd a családod. Képességeink felmérése
Akármennyire is mondják, hogy kint tanulni haverok, buli Fanta, azért ez nem teljesen igaz.Végig kell gondolnod, hogy vagy e elég kitartó, ahhoz, hogy a nehéz időszakokat átvészeld. Tudsz e annyira angolul, hogy ne okozzon gondot, a kinti tárgyak hallgatása, majd abból vizsgázni. Ehhez minimum egy középfokú tudás kell, mert te se akarsz minden vizsgán megbukni, csak mert nem érted mi a kérdés,vagy nem tudod magad kifejezni.Képes leszel e arra, majd haza érkezve, az itthoni tanulmányaidat is folytatni bepótolni. Rendelkezel e minimum 4,0-s átlaggal? Ezek mind nagyon fontos kérdések, és ha biztos igent tudsz rájuk mondani, akkor nem lesz gond.
Anyagi háttér
Ösztöndíj ide vagy oda, a kinti élet nem olcsó mulatság, számításba kell venni, hogy egy kevés alaptőkével azért rendelkezned kell, bármilyen eshetőségre. Arról nem is beszélve, hogy az utazás előtt is rengeteg dolgot fogsz venni, továbbá a szállítási költségek amik nem két fillér! Dániába ráadásul egy erasmusos diáknak, a kollégiumban, se ágy, se bútorok, se semmi nincs! Ezeknek a beszerzési árát is figyelembe kell venni!

Pályázat keresés
Ha valakinek elmesélem, hogy Dániában fogok tanulni, akkor egyből rávágja hogy biztos Eramussal. Pedig ilyenkor mindenki nagyot téved mert nem! Hála isten van élet az Erasmuson túl is, sőt egy sokkal jobb élet, jobb lehetőségekkel. Iskolától függ, milyen pályázati lehetőségeket kínál, de én azt ajánlom, hogy az Erasmus legyen az utolsó, amit megpályáznátok.Nézzetek körbe, járjatok utána, minden iskolában van egy olyan ember aki ezekkel foglalkozik. Sajnos az erasmus nem olyan mint régen , jó tudom örülni kell az ösztöndíjnak, de ha egy másikkal kétszer annyit tudsz elnyerni akkor miért ne azt választanád? Csak akkor döbbentem rá milyen jól jártam, amikor beszéltem egy erasmus ösztöndíjat nyert magyarral. Maradjunk annyiba, hogy annyi pénzt se adnak neki, hogy abból éhen halljon...Dánia drága ország, nem a kelet-európai pénztárcához/ösztöndíjhoz van mérve..de ők ezt valahogy elfelejtették..Akit érdekel én a Velux ösztöndíjjal készülök kiköltözni.

Pályázati anyag összerakása
Ez a legszárazabb része a dolognak, de ez kell ahhoz, hogy az egész beinduljon. Nálam először is kikellet tölteni, egy általános kérdőívet, amit az iskola állított össze, semmi extra, alap adatok rólad. Ezután be kellet kérni, néhány ajánló levelet. Kérjetek a jó fej tanároktól, ők biztosan segíteni fognak, vagy azt mondják írd meg helyettük ők majd aláírják. Itt ajánlom az angol nyelvet. Csatolnom kellett továbbá egy jövedelem igazolást a szüleim részéről és a ha lett volna munkám a magam részéről is. Ez azért volt fontos, mert szociális alapon is volt a döntés. Kértek még egy sima önéletrajzot és egy motivációs levelet angol nyelven. Ebbe bele írhattok mindent, hogy miért fontos neked az ösztöndíj elnyerése, ki lehet térni a szocális/anyagi hátteredre, és arra mit nyernél te/az iskolád/az ország ezzel. Próbáljatok arra fókuszálni, hogy csak kint akartok tanulni, véletlenül sem letelepedni, mert azt semelyik ország nem értékeli. Végül pedig vagy az iskola küldi, vagy neked kell csatolni egy angol tanulmányi átiratot.

Minden vizsga sikeres lerakása
Akinek nincs meg az összes tárgya az azt megelőző félévben, nem mehet ilyen ösztöndíjra. Sajnos vagy sem, de minden tárgyadnak meg kell lennie, de a folyó félévben lévő tárgyaidat is mindenképpen teljesítsd mert, annak semmi értelme, hogy itthon is csak görgetsz magad előtt egy vizsgát. Tiszta lappal és nyugodt szívvel érdemes csak belevágni.

A személyes interjú
 Írhatsz vagy irattathatsz mással egy világ bajnok motivációs levelet, ha az interjún nem teljesítesz jól. Fontos a papír munka is, de a megnyerő személyiség rengeteget nyom a latba. Fontos, hogy viselkedj határozottan, de ne tolakodóan, legyen mindenre értelmes kerek válaszod. Kérdéseidet bátran tedd fel, légy aktív résztvevője a beszélgetésnek. Öltözz fel csinosan, de ne hivalkodóan, a legjobb minidet ne mosd vesd be :). Nem feltétlen kell fekete-fehérbe öltözni, de megjelenésed legyen hivatalosabb. Itt is fontos kihangsúlyozni, hogy bármi terved van még azzal az országgal, akkor azt tartsd magadba. Ők csak azt akarják, hogy a meghatározott ideig legyen neked jó kint, azután gyere haza...

Döntéshozatal
Körülbelül egy szűk hónap mire döntésre jutnak az illetékesek. Ez nagyon hosszú időnek tűnik, főleg ha még várakozunk is.  Ha elnyerted, akkor örülj neki nagyon és kezd el a készülődést (írtam róla egy cikket). Ha pedig nem sikerült, akkor ne csüggedj, következő fél évben is biztos lesz még lehetőséget újra pályázni!

Gondolkoztok/pályáztok meg külföldi ösztöndíjat?


1 megjegyzés:

Rose írta...

Ez számomra nagyon hasznos bejegyzés volt, egyszer majd szeretnék ösztöndíjjal külföldre menni/tanulni. Most találtam ide, fel is iratkoztam, mert nagyon igényesek a bejegyzéseid. :)
Ha van kedved, nézz be hozzám:

http://roseballerina.blogspot.hu/

Megjegyzés küldése