RSS

2012. július 14., szombat

Új életmód?! - Készülődés Dániára

Világ életemben lusta lány voltam, ugyan a sportolást magát élvezem csak hát odáig el kéne jutni. Nekem ez esik legjobban nehezemre, felemelni a popsim és megmozdulni. Kiskoromban nem tanították meg, hogyan legyen az életem minden napi része a sportolás, hogyan legyen inkább öröm mint kényszer. Nem hibáztatom a szüleim érte, csak most piszok nehéz valami olyat beépíteni az életembe , amit 22 éve nem csináltam rendszeresen.

A sportolás megszokása mellett sosem volt igazi, megmozgató motivációm. Számomra az kevés, hogy "mert jól akarok kinézni"! Nem tudom miért de, ez nagyon gyenge érv,  maximum 1 hétig motivál aztán jönnek a kifogások. Valahogy mindig rosszul kezdtem a dolgoknak, benyomtam egy dvd-t és akkor uccu neki csináljuk alapon elkezdtem sportolni. Ami már akkor a legnagyobb hülyeség volt, mert nulla erőléttel, senki nem tud végig csinálni egy 1-1.5 órás aerobic dvd-t. Amit akárhogy is nézünk kudarcként élünk meg, nyugtathatjuk a lelkünket azzal, hogy igen csak ma kezdtem neki, nem mehet minden elsőre de ez hülyeség... Én itt hibáztam.



Nem hiszek a véletlenekben, a párunkat mindig okkal kapjuk. Tőle a sportolás szeretetét kell megtanulnom, hogy majd az én gyerekeimmel ne kövessem el ugyan azt a hibát mint a szüleim. Nem akarom, hogy ők is súly problémával küszködjenek, hanem legyenek egészségesek és fittek. 

Erre jött ő és az ő tesi tanár ambícióival... :) Ultimátum elé állított, még pedig Dániára képesnek kell lennem lefutnom egyben 30 percet. Köpni nyelni nem tudtam, mikor meghallottam, fel is háborodtam, hogy ezt most halál komolyan...?!Hiszen én rühellek futni! Amikor pedig megkérdeztem, miért is akarja mind ezt tőlem, azt válaszolta: "mert azt akarom hogy egészséges legyél! Egészséges, hogy sokáig velem legyél!"

Itt eldőlt minden, megfogadtam magamnak, hogy megcsinálom, de ahogy már az elején is mondtam nem akarok újra a saját hibámba esni, hogy már az elejét kudarccal kezdem. Edzésterv kellett, de olyan aminek minden pontját teljesíteni tudom, nem azt mondom hogy erőfeszítés nélkül, de siker élménnyel. Rá is találtam egyre, aminek a lényege a fokozatosság, hogy 10 hét alatt kitartással, képes leszel 20 percet tüdőkiköpés nélkül és erőnléttel végig mozogni. 

Minden edzés 20 perces, amit etapokra osztanak. Ebben rejlik a csoda, hiszen nem úgy kezdi egyből, mint anno az én khm drága  tesi tanárnőm, hogy jó akkor most tessék lefutni a coopert, mert az minden hülye letudja...no comment! Az elején, csak 1 percet futsz lendületes tempóval, majd 2 perc gyors gyaloglás. Eddig ez megléphető és követhető nem? :) Így már az elején sikerl élményünk van és észre sem vettük, hogy 20-21 percet mozogtunk, mert arra figyelünk, hogy az 1 percet teljesítsük! Fontos megjegyezni, hogy előtte bemelegítéssel kezdjük, majd a végét nyújtással zárjuk. Továbbá a nyújtás során, a nyújtógyakorlatokat tartsuk meg 30 másodpercig. Az edzések között legalább tartsunk egy nap pihenőt, mert így növelhetjük a teljesítőképességünket. E mellet kézzel készítettem egy teljesítmény táblát, ahol betudom magamnak pipálni ha ma szuper ügyes voltam és futottam :) Újabb siker élmény :) Innen tudjátok megnézni az edzéstervet!



Ez volt csak a jéghegy csúcsa, rá kaptam a sportolás ízére, így bemelegítés részeként elkezdtem az úgy nevezett 100 fekvőtámasz edzés tervet, aminek szintén ez a lényege, hogy fekvőtámaszok majd pihenés és újabb fekvőtámasz. De hogy ez még ne legyen elég bele kezdtem ma reggel a 200 felül program tervbe, aminek a szisztémája ugyan ez! Mint ma megtudtam a sok felülés nem tesz a legjobbat a hát és a derék körüli izmoknak, ezért őket is kezelésbe vettem, sima hason fekvő törzs emeléssel.


Most már csak saját magam lehetek a sikereim útjába, mert nem tudok arra panaszkodni, hjaaaj de nincs rá pénzem, mert ez a program igen csak "low bugdet" :D, saját magamra és az akarat erőmre van szükségem. Életemben először azt hiszem menni fog, érte, magam miatt és a gyerekeimért.

Titeket mi motivál? Van valami jó edzés tervetek? 

8 megjegyzés:

nici. írta...

sajnos a sporttal én is mindig így voltam... habár mondjuk múltkor barátnőm nővérével lementünk futni és 12 percet végigfutottam én aki mindig is utált futni és kb másfél éve nem nagyon mozgok... sztem minden fejben dől el... nekem sokkal könnyebben megy ha olyan emberrel csinálom akinek hasonló céljai vannak és erőt ad..:) mi motivál? a lifetilt programban részt vett lányok eredményei... :)

Bunny írta...

Az nagyon jó ha van melletted valaki, aki hajt és erőt ad :) A lifetiltes-s eredmények nagyon látványosak és elismerésem nekik :)

Unknown írta...

Hehhe felröhögtem az elején, mert nekemis ez a legfőbb gondom, hogy tevékenykednék én, de hát meg kell mozdulni... tanulásnál detto, egyszerűen booorzasztóan nehezen veszem rá magam valamire amihez nem nagyon van kedvem. Pláne nem egyedül, nincs sok csatlósom, úgyhogy még nehezebb is.

Viszont ott már kanyarodott a szemöldököm, mikor a szerelmed kér arra, hogy mozogj, vagyis utlimátumot ad... Oké értem én tesi tanár, meg egészség de azért mégse mondunk ilyet :)))) Vagy csak én tenyerölném taknyán, lol :D

Élvezet olvasni az új blogot is :)

Bunny írta...

Köszönöm szépen :D Ez azért nem úgy volt, hogy ő egyik nap felkelt és azt mondta h na akkor fussá vagy kidoblak :D Elmentünk már párszor előtte együtt kocogni meg mozogni, és mondtam neki hogy velem kesztyűs kézzel kell bánni, mert lusta vagyok mint a dög. De abszolút támogató és minden egyes futás után megdicsér és látom rajta, hogy boldoggá teszi :)

Unknown írta...

A férjem csinálta a 100 fekvőt, eleinte nagyon lelkes volt, de egy szint után mindig megállt, nem fejlődött olyan ütemben, mint a terv ígérte. Eddig 2x vágott bele, de nem tudta befejezni. Nem akarom elvenni a kedved tőle, de lehet, hogy érdemes lenne akkor megnézned a fegyenc edzést, nem kell hozzá semmi speciális eszköz.

Bunny írta...

Nem áltatom magam én a százzal :D Nagyon boldog leszek a felével is :) De ezt a fegyenc edzést megnézem :)

Flory írta...

Szerintem az a legnagyobb kulcsa a dolognak, hogy élvezd amit csinálsz. Lehet, hogy nem tudsz 30-60 perceket lefutni egyben, de attól még lehetsz egészséges. Én is utálok futni, de vannak más dolgok, amiket meg imádok csinálni. A lustaság is kardinális kérdés, de már arra is vannak módszereim. Szombaton már épp azon voltam, hogy semmi kedvem elmenni edzeni, mert félbeszakítja a napomat, de aztán betettem egy számot, amitől azonnal pakoltam a cuccom és húztam az edzésre. És igazat adok az előttem szólóknak is, minden fejben dől el.

p90xgirl írta...

En P90x-szel fogytam sokat:) Az eleje eleg kemeny, de lehet birni. Imadtam :) Ismered? Ha nem, akkor nagyon ajanlom :)

Megjegyzés küldése