RSS

2012. augusztus 2., csütörtök

Utazás előtti teendők - Készülődés Dániára

22 két nap van még hátra, de úgy érzem sehol sem vagyok ezzel a pakolás dologgal... Soknak hangzik, óó hát még 22 nap, sok azaz idő még aranyoskám! Sajnos be kell látnom, hogy nem.. Mindennap dolgozom reggel 7:30-tól 15:30-ig, 1 óra mire haza utazom a hőn szeretett BKV-nkal és igazából az a pár óra marad arra, hogy készülődjek, ügyeket intézzek, sportoljak, beszéljek a barátommal jah és persze pihenjek. Csak zárójelbe jegyzem meg, hogy vicces dolog ez a bürokrácia, mert ahhoz hogy bármit is eltudj intézni, lehetetlen időpontokba kell ellátogatni az irodákba.... Kérdezem én, hogy a bankok miért csak 4-5 vannak nyitva? Minden normális ember 16:30-ig dolgozik minimum és akkor még nem számoltam a túlórákat.

Koppenhága - Kis hableány

A hivatalos procedúrán úgy néz ki átverekedtem magam, nem volt egyszerű... Először a repülőjegyem...kezdetben interneten akartam rendelni a Ryanairtől, de ott ugye csak bankkártyás fizetés van más opció nincs, akkor nekem még nem volt visa/dombornyomott kicsikém, így hát megkértem Aput, hogy legyen már olyan jó és fizesse ki helyette. Nem kellett volna...legyen annyi elég, hogy sosem fizetett még bankkártyával, de már a szemei előtt lebegett a pillanat amikor lelopják a teljes családi büdzsét... Következő körben kiválasztottunk egy szimpatikus Ibusz irodát mert ők árusítanak low-budget jegyeket is, anyuval kocsiba pattantunk, hogy pont elérjük még zárás előtt. Beértünk 17:30-ra (6-kor zárnak), 10 perc várakozás után, közli velem a férfi, hogy jaaa hogy repjegyet szeretne? Na olyan itt most nincs kérem szépen... a hölgy aki ezzel foglalkozik 5kor elment mert le járt a munkaideje...WTF?! (jelzem még mindig, hogy 6kor zár az üzlet...) Pokolra kívántam(nom) az IBUSZ-t ezért....legalább a honlapjukra kiírhatták volna, hogy te hülye ha jegyet akarsz venni 5ig gyere... de neeem, vásárló elégedettség csillagos 5 :). Ott is hagytam őket a francba, jó dühösen, aztán haza érve az atyai szív megenyhült, hívta is a bankot, hogy akkor indulhat a buli. Így lett nekem jegyem Augusztus 24-re a Ryairtől Budapest-Billund járatra :)

Hála isten az EU tajkártya pikk-pakk meg volt, meg is lepődtem rajta, hogy itt Magyarisztánban csak így lett nekem egy kártyám :) Továbbá nyitottam a K&H bankban egy dán korona alapú deviza számlát, ami azért fontos, mert az ösztöndíjam koronában érkezik, az átváltáson pedig rengeteget bukhatunk. Kint pedig majd csak 1 hónap múlva lesz nekem CPR számom (dán személyi), amivel tudok bankszámlát nyitni. Megérkezett a kollégiumom pontos címe is: Kolding, Teglgårdsvej 17A ( aki megakarja nézni  google térkép és ott van 3D-s kamera is :) Azért az egy mókás helyzet lesz, ha esetleg eltévednénk és kiakarjuk mondani, hogy tessék mondani hol van ez a teglösvörscvejblabla utca? :D Voltam fogorvosnál is, hogy megnézessem őket, de főleg a bölcsesség fogam miatt (nő a picike), mert Dániában sajnos csak fizetős fogorvos van, tömés 100 euro darabonként... De hála isten minden rendben 4ből csak 2 bölcsesség fogam lesz összesem :) Ezenkívül nőgyógyászati szűrésre sem árt ellátogatni, hogy meggyőződjünk egészségesek vagyunk e. Nemzetközi diákigazolványt nem csináltattam, mert kint sajnos nem igazán vannak kedvezmények ezzel, hanem úgy nevezett White Card-ot kell megvenni és az biztosít olcsóbb vonat/busz jegyet. Kötöttem utas és betegbiztosítás a bankkártyámhoz, mert azt csak kevesen tudják, hogy az EU taj csak életmentő műtétekre érvényes...Aztán barátomtól fogok kapni egy helyi/kártyafüggetlen régi mobilt, így sokkal olcsóbban fogunk tudni kint kommunikálni. Dániába vízum szükséges hosszabb kint tartózkodás esetén, amihez szükséges az EU taj és személyi/útlevél. Fontos még, hogy ellenőrizétek a csizmáitok/cipőitek/ruháitok állapotát, mert lehet hogy el kell őket vinni cipészhez/varróhőz

Mikor meg feladni készültem az egyre csak növő check-list-em készítését, valaki onnan fentről meghallgatott és rátaláltam erre az oldalra, ahol egy teljes ilyen listát, regisztrációt követően le lehet tölteni. Hát nem fantasztikus? Tényleg minden benne van, nekem meg csak pipálni kell :) A legjobb, hogy tevékenységre, országra lebontva különböző kis listákat kaphatunk. Ide kattintva elérhetitek.. Magammal csak maximum 20 kg-t vihetek a maradékot pedig, futárszolgálattal magam után küldetem :)

Beszereztem továbbá egy új laptopot, mert az előző hatalmas nagy, ahhoz, hogy én azt mindennap cipeljem. 15,6-s mindennel együtt jó néhány kilót nyom, és még a táskámba se fér bele. Így egy Acer Aspire one 11,6-s méretben érkezett hozzám, nem egy túl erős gép, de az én igényeimet tökéletesen kifogja elégíteni. Sajnos nem jó dolgomba vettem meg, hanem ott fent északon, nem ismerik a tollat és a papírt... Laptopot használnak mindenhez (szinte kötelező), a vizsgákat pedig kötelezően számítógépen kell megírnod majd kinyomtatnod...csak zárójelesen jegyzem meg, ezért lehet olyan iszonyat csúnya a barátom kézírása....

Remélhetőleg ő lesz a tokja :)

Ennyi lett volna a teendő lista, még kiutazás előtt amiket nem árt elintézni. Ha van még ötletetek ezzel kapcsolatban szívesen várom! :) Ti miket szoktatok elintézni egy hosszabb út után?

Ölel,

Bunny


9 megjegyzés:

SmartSkirt írta...

Szia Bunny,

Az előző blogodat csak olvasóként követtem és nagyon örülök, hogy folytatod az írást, annak pedig különösen, hogy egy énblog mellett döntöttél. Nem tudom utánanéztél-e, hogy a bankkártyádhoz kötött biztosítás pontosan mire jó, de javaslom, hogy tedd meg, mert például egy ambuláns orvoslátogatásra + recept feliratására szerintem nem és külföldön ez sem olcsó mulatság. Az E-... kártya szintén azért van, hogy a turistákat vészhelyzetben kisegítse, viszont ha hosszabb időre kiköltözöl, érdemes az ún. S1 nyomtatványt megigényelned, mert ezzel tényleg mindent térít a magyar TB, amiért itthon nem kell fizetned. Be kell nyújtani egy csomó mindent hozzá, de pár hét alatt megvan. A legfontosabb, hogy előtte az okmányirodában be kell jelentened az ideiglenes külföldi tartózkodásodat és ennek az igazolószelvényét is csatolnod kell. Az OEP alapjáraton egyenesen a külföldi biztosítónak postázza a nyomtatványt, sztem az egyetemen vagy a barátodtól kérdezd meg, hogy ilyenkor mi a teendőd. Ja, és a biztonság kedvéért nézd meg, hogy meddig érvényesek az igazolványaid, bankkártyád, nehogy épp kinn járjon le valamelyik. Sok sikert a készülődéshez! :-)

Flory írta...

Nekem nagykövetségre is kellett menni itthon még, mielőtt Dániába mentem, csomó fénykép meg mit tudom én, majd utána ugyanúgy kellett fényképet beküldenünk a tartózkodási engedélyhez kint is, szóval nem tudom mire fel ez a nagy cécó.
Az E111 kártyáról annyit, hogy én most Belgiumban voltam először dokinál és ugye nem az egészet téríti vissza a magyar állam, csak 85%-ot, ezért jól jöhet vmi másik helyi biztosítás is. Nem tudom pontosan kint hogy működik, bár ott is voltam dokinál, de nem fizettem, itt Belgiumban még a helyi kártyáddal is ki kell fizetned a költségeket (50€ egy sima háziorvos), de gyorsan visszautalják. Nekem azért fura volt elsőre.

lex írta...

Köszi a linket, tök hasznos lesz akármilyen külföldi úthoz - én októberben készülök majd a páromhoz Írországba :)

Shelley írta...

Szia!
Nekem is nagyon tetszik a blogod. Amúgy csak kérdezni szeretném,hogy majd kintről is fogsz írni ugye? :)

Barta Veronika írta...

Az Acer mindenképpen jó választás volt, nekem is Aspire van, bár kicsit nagyobb, komolyabb mint amit Te vettél. :)

Lora írta...

a mi bankunk pont ezért tart 10-18ig nyitva! ,)))

Netti (Szütyő blog) írta...

Én azon akadtam fenn, hogy számítógépen írják a vizsgááát? Az milyen fura lehet...

Bunny írta...

Ne haragudjatok, de csak most lett energiám válaszolni nektek :)
Smarskirt: Köszönöm szépen ezt a hosszú és hasznos leírást :)
Flory: Nekem olyan biztosításom van ami hálisten mindenre kiterjed, vízumot meg a suli intézi nekem.
LEx: Húú Írország sem kutya, biztos nagyon jó lesz neked is :)
Shelley: Persze folytatom a kinti élményeimmel is.
Verus: Remélem jól fog szuperálni a kicsike, mert nem lesz pénzem javításra.
Lora: Akkor nálatok jobb a vezetőség, de a többit nem igazán értem :)

Bunny írta...

Netti: Bizony azon :) Sőt a barátomnak a saját nyomtatóját is kell vinni!! :D

Megjegyzés küldése